casaluxemburg
  • Home
  • Blog
  • Articole

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc; la Sibiu, TIFF-ul a ajuns în 2007 pentru a arăta întregii Europe cum celebrează capitala culturală europeană a acelui an cea de a șaptea artă. De atunci, Festivalul de la Sibiu a crescut și, an de an, a ajuns în mai multe locații, la mai mulți oameni, cu mai multe filme și evenimente conexe. În fiecare an, Festivalul de la Sibiu a avut mai mulți invitați de marcă, a prezentat pelicule în premieră națională, a încântat prin experiențe artistice inedite și a transformat Sibiul, pentru cateva zile, în capitala cinematografică a țării.

TIFF se conformează conceptului „SMART” sub care se desfășoară întreaga activitate culturală a Sibiului în 2013, concept care promovează deschiderea culturală a tinerilor, studenţi şi viitori studenţi, ca o componentă definitorie a identităţii oraşului. În acest context, studenții și cinefilii pasionați vor fi invitați să revadă două pelicule majore ale cinematografiei universale și naționale:

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) face din Sibiu scena unor adevărate celebrări cinematografice.

Între 19 și 23 iunie 2013, spectatorii vor avea parte de proiecții speciale, concerte, seri tematice, petreceri, dezbateri și alte surprize. Piața Mare din Sibiu rămâne centrul festivalului, unde peste 2.000 de spectatori vor putea urmări proiecțiile-eveniment programate în fiecare seară.

Zborul/ Flight (r. Robert Zemeckis), cu Denzel Washington în rolul principal, film nominalizat la două premii Oscar, și Atlasul norilor/ Cloud Atlas (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski), blockbuster produs de regizorii lui The Matrix și una dintre adaptările cele mai celebrate ale lui 2012 – sunt două dintre filmele care vor fi proiectate în Piața Mare, la TIFF Sibiu.

Un alt titlu de Oscar, Anna Karenina (r. Joe Wright), cu Keira Knightley și Jude Law în distribuție, va face deliciul audienței din Piața Mare. Pelicula a câștigat premiul Academiei Americane de Film și premiul BAFTA pentru costume și a mai fost nominalizată la Oscar la alte trei categorii. Ecranizarea romanului cu același nume al scriitorului rus Lev Tolstoi este deținătoarea a 14 premii internaționale și a 30 de nominalizări la diferite alte trofee.

Capodopera lui Alfred Hitchcock Păsările / The Birds, care împlinește 50 de ani, difuzată pe marele ecran în premieră la Sibiu și E pericoloso sporgersi, comedia deja clasică a lui Nae Caranfil, ajunsă la a 20-a aniversare. La proiecția din Piața Mare vor fi prezenți și membrii echipei filmului lui Nae Caranfil.

Numele unuia dintre cei mai influenți și mai fascinanți cineaști din istorie va reveni în atenția spectatorilor prin filmul lui Sacha Gervasi, Hitchcock, cu Anthony Hopkins, Helen Mirren și Scarlett Johansson pe afiș.

TIFF Sibiu rămâne, și anul acesta, un festival de film dedicat celor șapte arte și aduce publicului o serie de producții valoroase, care explorează lumea muzicii și a dansului, precum și ecranizări ale unor romane de succes. În buna tradiție a festivalului, unele proiecții vor avea loc în aer liber.

TAGS
Archives