casaluxemburg
  • Home
  • Blog
  • Articole

Întalnirea Serile Sibiului va avea loc miercuri, 22 februarie, începând cu ora 18:00, la Cafe Wien. Evenimentul ”Serile Sibiului” este realizat în cadrul proiectului „Cuvintele Sibiului” organizat de către Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu (AIOS)  – www.aios.ro

În această lună vom vorbi despre CONTRIBUŢII LA STUDIEREA ELITELOR ŞI A CENTRELOR DE PUTERE DIN TRANSILVANIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SEC. IX- PRIMA JUMĂTATE A SEC. X

Invitat: CS II Dr. Dan Bacuet-Crisan (Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau)


————————–————–
Societatea umană dezvoltată în diverse etape cronologice a avut întotdeauna un sistem intern de stratificare care cuprindea masa mare a indivizilor şi un grup restrâns conducător. Din cadrul grupului conducător s-au evidenţiat elemente care şi-au asumat rolul de lideri. Structură şi stratificare socială, elită/elite şi centre de putere sunt teme de cercetare care din păcate au fost şi rămân încă în afara sferei de interes a majorităţii specialiştilor români care se ocupă de perioada medievală timpurie.

Formarea elitelor (a celor medievale timpurii în special) este o problemă care nu trebuie studiată numai din punct de vedere istoric ci şi din punct de vedere sociologic, această ştiinţă având metode specifice de analiză şi interpretare prin care poate oferi o serie de explicaţii şi răspunsuri la chestiuni pe care nu avem cum să le surprindem arheologic. În acest domeniu ştiinţific s-a dezbătut deseori problema utilizării termenului de elită sau elite, ajungându-se la concluzia că ambii termeni sunt corecţi deoarece elita/elitele se manifestă pe paliere diverse ale societăţii umane: politic, militar, economic, religios, social.

Pentru Transilvania sec. IX-X este de presupus existenţa unei stratificări sociale şi naşterea unor relaţii incipiente de tip feudal. Acestea sunt rezultatul apariţiei unor elite şi a potentaţilor locali, care teoretic şi practic ar trebui să se diferenţieze social de restul membrilor comunităţii/comunităţilor. Cred că identificarea/evidenţierea acestor elite ar fi posibilă prin studierea şi compararea contextelor și artefactelor descoperite în urma cercetărilor arheologice.

TAGS
Archives