casaluxemburg
  • Home
  • Blog
  • Articole

In Casa Luxemburg, la Atrium Classic Cafe va avea loc un spectacol deosebit: LEGENDA MARELUI INCHIZITOR, cu Victor Rebengiuc în rolul principal. Nu este vorba, însă, de orice fel de rol, ci de primul pe care actorul a ținut dinadins să-l joace. Un rol provocator pentru orice actor – având în vedere faptul că piesa este, practic, un monolog –, dar cu atât mai mult pentru maestrul Rebengiuc căruia, la aproape 79 de ani, i s a părut destul de dificil să memoreze 12 pagini de text.

Legenda Marelui Inchizitor răspunde la o întrebare pe care scriitorul rus a avut curajul să şi-o pună: „Ce s-ar întâmpla dacă Iisus ar coborî din nou pe Pământ?”

Legenda Marelui Inchizitor este un spectacol care durează mai puţin de o oră şi pe care trebuie să-l mai vezi o dată. Pentru că densitatea scriiturii are nevoie de atenţia spectatorului mai mult ca oricând. Desfăşurat sub forma unui monolog peste care se aşterne respiraţia lui Victor Rebengiuc, spectacolul nu frapează prin dinamism, ci îşi ia forţa din inflexiunile textului său.
Marele Inchizitor monologhează din fotoliu, fără să interacţioneze prea mult cu mediul. Rebengiuc nu exagerează cu nimic, e pasional prin blândeţe, e ritos prin felul în care îşi menajează energia, arătând că are rezerve de atac şi arme ascunse. Nu răbufneşte la climax, deşi ar fi putut să cadă în acest păcat.

Profesionalismul scenografului Dragoş Buhagiar se vede şi aici. Scenografia lui este personaj secundar şi rămâne în fundal, cuminte, fără să epateze de data aceasta prin nimic: o masă, un fotoliu, o fereastră luminată.

Biletul de intrare este 35 lei. Rezervări se pot face la numerele de telefon 0723 ATRIUM sau 0269/242 000.

TAGS
Archives